Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Dit doet Alliander

Alliander is een energienetwerkbedrijf, een groep waarin diverse bedrijven actief zijn. Via onze energienetten brengen we gas en elektriciteit in een groot deel van Nederland. Met ons werk maken wij wonen, werken, transport en recreatie mogelijk. We willen klanten meer inzicht en controle geven over hun energieverbruik. Daarom krijgen energiediensten van derden veilig toegang tot ons netwerk. Alliander brengt een open en duurzame energiemarkt dichterbij.

Onze belangrijkste taak is de distributie van gas en elektriciteit van en naar consumenten, bedrijven en instellingen. Het is wettelijk vastgelegd dat dit de exclusieve verantwoordelijkheid is van netbeheerders. De netto-omzet komt voor circa 90% uit aansluitingen, meters en distributie van energie. De netbeheerders Liander en Endinet houden daarom hun energienetten in goede conditie, zorgen voor de distributie en sluiten klanten aan op de energienetten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het periodiek beschikbaar stellen van (meter)data aan marktpartijen, zoals leveranciers van energie. Hiermee faciliteren we een vrije energiemarkt.

Naast het transport van energie helpen wij klanten bij hun complexe energievraagstukken. Liandon ontwikkelt energie-infrastructuren op maat. Daarnaast werken wij met nieuwe bedrijfsactiviteiten aan verdere verduurzaming van onze samenleving. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, elektrische mobiliteit en duurzaam wonen.

Onze rol in de energieketen

In de traditionele energieketen worden elektriciteit en gas voor het grootste deel centraal geproduceerd. Het laatste decennium is er een sterke decentrale ontwikkeling. Het percentage consumenten en bedrijven dat zelfgeproduceerde duurzame energie levert aan onze energienetten, neemt toe. Alliander produceert zelf geen energie, maar distribueert gas en elektriciteit in de regio. Alle energie in de energienetten wordt door de netbeheerders Liander en Endinet zo efficiënt mogelijk gedistribueerd. Bijvoorbeeld van windmolens naar huishoudens of naar laadpunten voor elektrisch vervoer.

Onze organisatie

Alliander is een groep waarin Liander, Endinet en Liandon actief zijn. Samen zorgen zij voor onderhoud, vernieuwing, uitbreiding en aanpassing van het energienetwerk.

De netbeheerders Liander en Endinet transporteren elektriciteit en gas naar huishoudens, bedrijven en instellingen. Met een betrouwbaar energienetwerk dragen zij bij aan groei in de regio’s waarin zij actief zijn.

Liandon helpt klanten met oplossingen voor hun complexe energievraagstukken. Liandon is actief in de hele keten van energietransporttechnologie: van consultancy tot ontwerp, realisatie en onderhoud.

Toegevoegd aan Mijn verslag + Mijn verslag