Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Vraagstuk technische arbeidscapaciteit

Impact Ernstig

Waarschijnlijkheid Zeer hoog

Verwachte ontwikkeling Toenemend ↑

Wat is het risico?

Met de ingezette economische groei in Nederland en de versnelling van de energietransitie zal de vraag naar specialistische technici naar verwachting blijven stijgen. Op de Nederlandse arbeidsmarkt voor specialistisch technisch personeel heerst echter schaarste. De komende twee jaar zoeken we bij Liander zeker 80 en bij Liandon minstens 50 extra monteurs. Het risico bestaat dat we deze niet (op tijd) kunnen werven. We nemen maatregelen zodat de gevolgen voor onze klanten zo minimaal mogelijk zijn.

Hoe wordt het gemanaged?

Dit tekort willen we aanvullen door intensieve wervingscampagnes (waar nodig ook gericht op buitenlandse monteurs) en door verder te investeren in opleidingen bij ROC’s. Tevens maken we extra montagecapaciteit vrij door het specialistische werk anders in te richten en slimmer te plannen. Daarbij stemmen we vraag en aanbod regio-overstijgend op elkaar af. Daarnaast besteden we meer werk uit aan aannemers, die overigens op onderdelen te maken hebben met vergelijkbare problemen op de arbeidsmarkt. Tot slot intensiveren we de samenwerking met collega-netbeheerders op dit punt.

Toegevoegd aan Mijn verslag + Mijn verslag